حلقه‌های آب‌بندی:

       همان طور که پیش‌تر نیز اشاره شد حلقه‌های آب‌بندی همواره باید تمیز و عاری از گردوخاک باشد. همچنین لبۀ حلقه‌های آب‌بندی همواره باید به‌سمت داخل باشد. در صورت مشاهده واشر آسیب‌دیده در            داخل سوکت، حتماً آن را تعویض نمایید. ذکر این نکته اهمیت ویژه‌ای دارد که حلقه‌ها وظیفه آب‌بندی و گاز بندی دارند و وزن سیستم نباید بر روی حلقه‌ها باشد.

        نکات تکمیلی:

  1. حلقۀ آب‌بندی را چک کنید که لبۀ آن به‌سمت داخل باشد.
  2. سطح لوله و حلقه باید تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشد.
  3. از مایع روان کننده در انتهای لوله یا اتصال و یا درون سوکت استفاده کنید.
  4. لوله یا اتصال را در داخل سوکت قرار دهید.
  5. به‌منظور پیش‌بینی انبساط طولی ناشی از دما، لوله یا اتصال را از داخل سوکت حدود 1cm بیرون بکشید. برای چک کردن طول بیرون آمدن می‌توان جلوی سوکت را با اسپری رنگ یا ماژیک علامت زد.

– الگوی کار باید ساده، منظم و اصولی باشد.

۲- از به کار بردن بیش از حد اتصالات اجتناب کنید. همیشه کوتاه‌ترین و کم‌اتصال‌ترین مسیر را انتخاب کنید.

۳- خطوط کارشده باید مستقیم و در یک راستا باشد. سوکت‌ها به هیچ عنوان نباید تحت‌فشار باشند.

۴- الگوی اجرایی باید تا جای ممکن به سقف نزدیک باشد.

۵- اجرا و مهار سیفون‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. ترجیحاً مسیر سیفون‌ها علی‌الخصوص سایز ۱۱۰ میلی‌متر ، مستقیم و کم اتصال باشد.

۶- تمام علمک‌های سیفون باید به‌صورت مستقیم و شاقول باشند. بررسی کنید که علمک‌ها به‌اندازۀ کافی و به ارتفاع موردنظر از کف طبقه بالاتر قرار گیرد تا در هنگام انجام عایق رطوبتی و کف‌سازی به مشکل برنخورد.

۷- ورودی‌های باز لوله‌کشی نظیر خروجی سینک یا روشویی را توسط درپوش مسدود نمایید تا از افتادن اجسام به درون شبکه جلوگیری شود.

۸- در حین جوشکاری و یا کار با فرز در نزدیکی لوله‌ها حتماً از پارچه یا مقوای خیس جهت جلوگیری از آسیب دیدن یا سوراخ شدن لوله‌ها استفاده شود.

۹- کنده‌کاری، سوراخ‌کاری و شیار زدن به‌گونه‌ای صورت گیرد که تخریب بیش از اندازۀ مجاز صورت نگیرد. ترجیحاً از دستگاه سوراخ زنی (کر گیر ) و شیارزن استفاده شود.

۱۰- سه‌ راه‌های ۸۷ درجه در لوله‌های قائم ونت (هواکش)، حتماً به‌صورت معکوس قرار گیرد تا شیب لازم ایجاد گردد (سوکت سه‌ راه‌ها به‌سمت پایین باشد). این موضوع را مدنظر قرار دهید که طبق مقررات ملی ساختمان مبحث ۱۶ کلیه ونت‌ها باید ۱ درصد شیب به‌سمت فاضلاب داشته باشند.

۱۱- لوله ونت باید با زاویه بیش از ۴۵ درجه نسبت به سطح افق به لوله فاضلاب متصل شود. ترجیح بر آن است که اتصالات انشعاب ونت کاملاً عمود بر لوله فاضلاب باشد.

۱۲- ونت هر مصرف‌کننده باید دست‌کم تا ۱۵ سانتی‌متر بالاتر از لبه سر ریز دستگاه ادامه داشته باشد.

۱۳ – در حین اجرا به فواصل مصرف‌کننده‌ها (توالت فرنگی، روشویی، کفشور و…) از یکدیگر و دیواره‌های سرویس‌ها توجه نمایید. برای جزئیات بیشتر به پیوست ۱ مراجعه کنید.

۱۴- در لوله‌های عمودی به‌منظور تست در نقاط موردنظر از سه راه بازدید استفاده نمایید.

۱۵- باید از نفوذ هرگونه گازهای آلوده شبکه فاضلاب به فضاهای ساختمان جلوگیری به عمل آید. این گازها باید به شیوه مناسبی به هوای خارج هدایت شود.

۱۶- تخلیۀ مستقیم از سیستم‌های دیگری که دمای کارکرد آن بالاتر از ۶۰ درجه سانتی گراد است به شبکه فاضلاب ممنوع می باشد.

۱۷- لوله‌کشی فاضلاب ساختمان نباید عامل ایجاد یا توسعه آتش یا دود باشد.

شیب

شیب لوله‌های افقی فاضلاب باید به‌اندازه‌ای باشد که سرعت جریان فاضلاب در داخل لوله حداقل برابر ۰.۷ متر بر ثانیه (۳/۲ فوت بر ثانیه) باشد تا شستشوی خودبه‌خود لوله‌ها تأمین شود و هیچ رسوبی در لوله باقی نماند. این سرعت که اصطلاحاً سرعت شستشو نامیده می‌شود، ممکن است برای تمیز کردن لوله‌ها کافی نباشد ولی برای معلق نگه داشتن مواد جامد و حمل آن‌ها با جریان فاضلاب مایع کافی است و مانع رسوب‌گذاری و انسداد لوله می‌گردد. تمیز شدن لوله‌کشی معمولاً با جریان ناگهانی فلاش تانک یا فلاش والو صورت می‌گیرد. به‌ خاطر داشته باشید انتخاب لوله با قطر بیش از نیاز، منتج به کاهش سرعت و مشکلات پیامد آن خواهد شد.

شیب لوله‌های افقی فاضلاب نباید بیش از ۴% باشد. شیب توصیه‌شده برای سایزهای متفاوت که سرعت موردنظر برای شستشو را فراهم نماید مطابق جدول ذیل است. (مقررات ملی ساختمان – مبحث ۱۶ ویرایش ۱۳۹۶)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید